Jubilarissen in het zonnetje tijdens de ALV op 18/3/2023

De Vereniging Leeuwarder Watersport (LWS), te vinden aan de in 1916 opgerichte Leeuwarder Jachthaven, zette zaterdag 18 maart tijdens de jaarvergadering jubilarissen in het zonnetje die respectievelijk 12.5, 25, 40, 50 en zelfs 60 jaar lid zijn.
Lees meer over
Huis aan Huis Leeuwarden
De LWS kent een rijke historie. Het verhaal doet de ronde dat een groep notabelen van de stad de fundamenten legde door ruim een eeuw geleden schiphuizen neer te zetten aan de Wijde Greuns.

Er zijn al veel mooie herinneringen aan deze club van watersportliefhebbers. Denk daarbij naast het varen aan onder meer palingroken, de jeugd die lekker ging vissen en voetballen op de wal, en als je geen boot had dan stak je met een pontje over naar de Froskepôlle.

,,Langzaamaan veranderde de haven in de loop der jaren”, weet Jos Stuurhaan te vertellen namens de LWS. ,,Schepen werden groter en de tentjes op de wal verdwenen. Er kwam een werkhok langs de spoorbaan en later werd een clubhuis gerealiseerd. Helaas werd deze door brand verwoest. Door onze enthousiaste clubleden werden echter de handen uit de mouwen gestoken en zo kwam ‘De Kajuit’, het nieuwe clubhuis.”

Vanuit De Kajuit worden nog altijd tochten en gezamenlijke reizen georganiseerd: busreizen naar Sail Vlieland, Terschelling en Borkum, of bijvoorbeeld een avondje naar de Harmonie of Zalen Schaaf.

,,In de ruim honderd jaar dat we bestaan hebben we ook afscheid moeten nemen van bijzondere LWS’ers. Hier hebben wij nog mooie herinneringen aan en over hen worden nog prachtige verhalen verteld”, vult Jos aan. ,,Vandaag de dag is er nog altijd veel drukte op de haven. ,,Lekker klussen aan de boot, en in de weekenden varen en genieten op het water richting de Froskepôlle, de Wielen, Rengerspôlle of naar Eernewoude.”

De vereniging is dus nog springlevend en de clubvlag kom je vaak tegen op het water. Kijk voor meer informatie op de website: lwsleeuwarden.nl.

B

Jubilarissen in het zonnetje tijdens de ALV op 18/3/2023
Schuiven naar boven